3
Березень 2025року
акредитація
методичка

Методичка з акредитації: Розділ 7. Профілактика інфекцій та інфекційний контроль. Частина 5

Тетяна Тарасюк , юрист, адвокат, фахівець у галузі медичного права, засновник юридичної компанії «Medcraft», директор медичного центру Medcraft
Мар’яна Писарчук , лікар-епідеміолог КНП «Хотинська БЛ» і Кіцманського відділу Чернівецької районної філії ДУ ЧОЦКПХ МОЗ України

7.45. Дотримання вимог щодо складання меню-розкладки, розробки планового меню та забезпечення хворих дієтичним харчуванням

0 балів 2 бали 3 бали Вид лікувально-профілактичної допомоги
невідповідність часткова відповідність відповідність вторинна третинна
  • невідповідність — заклад не дотримується вимог;
  • часткова відповідність — заклад дотримується вимог частково;
  • відповідність — заклад дотримується вимог.

Які документи показати комісії:

  • наказ про призначення особи, яка відповідає за складання планового меню, меню-розкладки та дієтичного харчування;
  • планове меню;
  • меню-розкладку із зазначенням раціонів харчування.

7.46. Дотримання вимог щодо проведення бракеражу готової продукції та відбору і зберігання добових проб

0 балів 3 бали Вид лікувально-профілактичної допомоги
невідповідність відповідність вторинна третинна
  • невідповідність — заклад не дотримується вимог;
  • відповідність — заклад дотримується вимог.

Які документи показати комісії:

  • наказ про створення бракеражної комісії та затвердження порядку її роботи;
  • затверджені умови та правила зняття проб, правила відбору та зберігання добових проб, правила миття посуду для добових проб згідно з нормативними документами;
  • копію журналу бракеражу готових страв;
  • копію наказу про осіб, які відповідають за бракераж готових страв.

7.47. Проведення систематичного контролю за дотриманням вимог щодо постачання пацієнтам доброякісних і безпечних харчових продуктів з документальним підтвердженням

0 балів 3 бали Вид лікувально-профілактичної допомоги
невідповідність відповідність вторинна третинна
  • невідповідність — заклад не проводить контролю;
  • відповідність — заклад проводить контроль систематично і може підтвердити це документально.

Які документи показати комісії:

  • документи щодо повернення неякісних харчових продуктів;
  • документи щодо списання харчових продуктів, термін придатності яких минув.

7.48. Дотримання вимог щодо безпеки харчування дітей до 1 року

0 балів 3 бали Вид лікувально-профілактичної допомоги
невідповідність відповідність вторинна третинна
  • невідповідність — заклад не дотримується вимог;
  • відповідність — заклад дотримується вимог.

Які документи показати комісії:

  • сертифікати якості на дитяче харчування;
  • результати лабораторних досліджень територіального органу Держпродспоживслужби України щодо доброякісності та безпеки продуктів харчування і сировини, дитячого харчування з молочних кухонь.

7.49. Дотримання вимог щодо допуску до роботи працівників харчоблоку та роздавальних

0 балів 1 бал 3 бали Вид лікувально-профілактичної допомоги
невідповідність часткова відповідність відповідність вторинна третинна
  • невідповідність — заклад не дотримується вимог;
  • часткова відповідність — заклад дотримується вимог частково;
  • відповідність — заклад дотримується вимог, працівники харчоблоку та роздавальних пройшли медичний огляд під час прийому на роботу, щоквартальні періодичні медичні огляди та щоденний огляд на наявність гнійничкових захворювань.

Які документи показати комісії:

  • усі санітарні книжки працівників харчоблоку;
  • журнал здоров’я працівників харчоблоку.

7.50. Наявність стандартних операційних процедур з адміністрування антимікробних препаратів і моніторингу / контролю за антимікробною резистентністю

0 балів 3 бали 5 балів Вид лікувально-профілактичної допомоги
невідповідність часткова відповідність відповідність вторинна третинна
  • невідповідність — заклад допустив одне із порушень:
  • СОПів з адміністрування антимікробних препаратів (ААП) і моніторингу / контролю за антимікробною резистентністю (АМР) немає;
  • СОПи з ААП і моніторингу / контролю за АМР не затвердив керівник закладу;
  • заклад не забезпечив фінансування СОПів з ААП і моніторингу / контролю за АМР — немає АМП;
  • часткова відповідність — СОПи з ААП і моніторингу / контролю за АМР керівник закладу затвердив, але заклад не переглядав їх понад рік;
  • відповідність — СОПи з ААП і моніторингу  /контролю за АМР керівник закладу затвердив, заклад переглядає їх щонайменше раз на рік.

Які документи показати комісії:

  • СОП «Раціональне використання антимікробних препаратів і моніторинг за антимікробною резистентністю».

Комісія перевіряє, як заклад проводить моніторинг за споживанням антимікробних препаратів (АМП).

Підбийте проміжні підсумки
Максимально можлива сума балів — 20.
Сума балів закладу —___.
Показники досягнення результату — ___%.

Перейти у зміст номера 

Матеріали для скачування: