10
Жовтень 2024року
запитання — відповідь

Чи вводити посаду нутриціолога до штатного розпису

На ваші запитання відповідає Георгій Маймула,
експерт із професійної класифікації, Вінниця

Плануємо розшити штат і прийняти на роботу нутриціолога, проте Випуск 78 «Охорона здоров’я» ДКХП працівників не містить такої професії. Чи можемо ми ввести посаду нутриціолога до штатного розпису?

Національний класифікатор України «Класифікатор професій ДК 003:2010» не передбачає професійної назви роботи «нутриціолог». Але зазначимо, що нутриціологія — це наука про харчування, здорову їжу, механізми взаємодії поживних речовин, їх вплив на організм людини.

Посади «нутриціолог» немає також у Переліку лікарських посад у зак­ладах охорони здоров’я, затвердженому наказом МОЗ від 28.10.2002 № 385 (у редакції наказу МОЗ від 06.05.2021 № 884). Тобто нутриціолог — це не лікар. Відповідно, нутриціолог не має права:

  • призначати аналізи й інтерпретувати їх, видавати висновки та рекомендації і ставити діагнози;
  • призначати лікувальні дієти та ліки при будь-яких захворюваннях, асоційованих з харчуванням тощо.

До типових послуг, які нутриціологи надають у приватних профільних організаціях або індивідуально, належать:

  • вивчення впливу харчування на організм людини;
  • складання індивідуальної програми корекції харчової поведінки, але виключно для «умовно здорових» клієнтів;
  • нав­чання клієнтів складати збалансований за макро- та мікронутрієнтами раціон харчування;
  • рекомендації щодо споживання певних найбільш якісних продуктів харчування та методів їх приготування тощо.

Англомовне слово «nutritionist» перекладається українською, як «дієтолог». А згідно зі словником «нутриціологія» та «дієтологія» — це слова-синоніми.

Загальноприйняте поняття «дієтологія» позначає галузь медицини, що сприяє підтримці збалансованого харчування людини. Ця галузь вивчає принципи належного/правильного харчування, як для здорових, так і для хворих людей. Часто розлади організму людини по­в’я­за­ні з порушеннями в харчуванні або з надлишком чи нестачею вітамінів та мікроелементів тощо і ці проблеми також стосуються дієтології.

З огляду на зазначене, пропонуємо звернути увагу на професійну назву роботи «лікар-дієтолог» із кодом КП 2229.2. Кваліфікаційну характеристику цієї професії містить Випуск 78 «Охорона здоров’я» Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, затверджений наказом МОЗ від 29.03.2002 № 117. Вона передбачає типові зав­дан­ня та обов’язки, розділ «Повинен знати» і визначені кваліфікаційні вимоги, достатні для якісного виконання фахової роботи.

Розділ «Кваліфікаційні вимоги» визначає, що для роботи за професією «лікар-дієтолог» особа мусить:

  • мати вищу освіту другого рівня за ступенем магістра в галузі знань «Охорона здоров’я», за спецiальнiстю «Медицина»;
  • пройти інтернатуру за спеціальністю «Терапія» з наступною спеціалізацією з «Дієтології»;
  • підвищувати кваліфікацію — курси удосконалення, стажування, передатестаційні цикли тощо;
  • мати сертифікат лікаря-спе­ціа­ліста й посвідчення про присвоєння/підтвердження відповідної кваліфікаційної категорії із цієї спеціальності та відповідний стаж роботи за фахом залежно від категорії.

Аналіз програм підвищення кваліфікації, курсів спеціалізації тощо для лікарів-дієтологів свідчить, що «нутриціологія» як навчальна дисципліна передбачена у всіх цих програмах нав­чання та вдосконалення професійних компетентностей, підтримки/підвищення професійного рівня.

Отже, не рекомендуємо вводити до штатного розпису зак­ладу охорони здоров’я посаду «нутриціолог». Натомість пропонуємо ввести посаду «лікар-дієтолог». Адже ця професія має офіційний статус й охоплює всі види робіт, які виконує нутриціолог.

Як визначити норми запасів ліків у закладі охорони здоров’я
№ 10, 2024
📧 Скринька запитань