Чи вводити посаду нутриціолога до штатного розпису
На ваші запитання відповідає Георгій Маймула,
експерт із професійної класифікації, Вінниця
Національний класифікатор України «Класифікатор професій ДК 003:2010» не передбачає професійної назви роботи «нутриціолог». Але зазначимо, що нутриціологія — це наука про харчування, здорову їжу, механізми взаємодії поживних речовин, їх вплив на організм людини.
Посади «нутриціолог» немає також у Переліку лікарських посад у закладах охорони здоров’я, затвердженому наказом МОЗ від 28.10.2002 № 385 (у редакції наказу МОЗ від 06.05.2021 № 884). Тобто нутриціолог — це не лікар. Відповідно, нутриціолог не має права:
- призначати аналізи й інтерпретувати їх, видавати висновки та рекомендації і ставити діагнози;
- призначати лікувальні дієти та ліки при будь-яких захворюваннях, асоційованих з харчуванням тощо.
До типових послуг, які нутриціологи надають у приватних профільних організаціях або індивідуально, належать:
- вивчення впливу харчування на організм людини;
- складання індивідуальної програми корекції харчової поведінки, але виключно для «умовно здорових» клієнтів;
- навчання клієнтів складати збалансований за макро- та мікронутрієнтами раціон харчування;
- рекомендації щодо споживання певних найбільш якісних продуктів харчування та методів їх приготування тощо.
Англомовне слово «nutritionist» перекладається українською, як «дієтолог». А згідно зі словником «нутриціологія» та «дієтологія» — це слова-синоніми.
Загальноприйняте поняття «дієтологія» позначає галузь медицини, що сприяє підтримці збалансованого харчування людини. Ця галузь вивчає принципи належного/правильного харчування, як для здорових, так і для хворих людей. Часто розлади організму людини пов’язані з порушеннями в харчуванні або з надлишком чи нестачею вітамінів та мікроелементів тощо і ці проблеми також стосуються дієтології.
З огляду на зазначене, пропонуємо звернути увагу на професійну назву роботи «лікар-дієтолог» із кодом КП 2229.2. Кваліфікаційну характеристику цієї професії містить Випуск 78 «Охорона здоров’я» Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, затверджений наказом МОЗ від 29.03.2002 № 117. Вона передбачає типові завдання та обов’язки, розділ «Повинен знати» і визначені кваліфікаційні вимоги, достатні для якісного виконання фахової роботи.
Розділ «Кваліфікаційні вимоги» визначає, що для роботи за професією «лікар-дієтолог» особа мусить:
- мати вищу освіту другого рівня за ступенем магістра в галузі знань «Охорона здоров’я», за спецiальнiстю «Медицина»;
- пройти інтернатуру за спеціальністю «Терапія» з наступною спеціалізацією з «Дієтології»;
- підвищувати кваліфікацію — курси удосконалення, стажування, передатестаційні цикли тощо;
- мати сертифікат лікаря-спеціаліста й посвідчення про присвоєння/підтвердження відповідної кваліфікаційної категорії із цієї спеціальності та відповідний стаж роботи за фахом залежно від категорії.
Аналіз програм підвищення кваліфікації, курсів спеціалізації тощо для лікарів-дієтологів свідчить, що «нутриціологія» як навчальна дисципліна передбачена у всіх цих програмах навчання та вдосконалення професійних компетентностей, підтримки/підвищення професійного рівня.
Отже, не рекомендуємо вводити до штатного розпису закладу охорони здоров’я посаду «нутриціолог». Натомість пропонуємо ввести посаду «лікар-дієтолог». Адже ця професія має офіційний статус й охоплює всі види робіт, які виконує нутриціолог.